solar-system-2939560_1920 (1)

Adviseur Duurzaam Wonen

Adviseur Duurzaam Wonen

De rol van de hypotheekadviseur is cruciaal bij de verduurzaming van de woning. Immers, het ideale moment om investeren in verduurzaming aan de orde te laten komen is als de consument een nieuwe woning koopt of zijn hypotheek oversluit. Veelal zijn consumenten gefocust op het rondkrijgen van de financiering en minder bezig met bijvoorbeeld duurzaamheid. Omdat er voor duurzaamheid geïnvesteerd moet worden is het gesprek over de financiering van de woning het moment om verduurzaming ter sprake te brengen.

Om duurzaamheid verantwoord mee te nemen in de financiering, is het belangrijk dat de hypotheekadviseur goed weet wat er allemaal bij de verduurzaming van een woning komt kijken. Daarvoor is de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen ontwikkeld, klik hier.

Sectorcollectief Duurzaam Wonen

Een aantal geldverstrekkers, intermediairs en opleiders heeft het initiatief genomen om het belang van verduurzaming van de eigen woning nog beter bij de consument onder de aandacht te brengen. Deze partijen, daartoe verenigd in het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, hebben de speciale opleiding over duurzaam wonen ontwikkeld voor hypotheekadviseurs. Het Sectorcollectief heeft als doelstelling dat eind 2020 ten minste 80% van alle hypotheekadviseurs de opleiding heeft gevolgd. Banken en ketens zijn al druk bezig om hun medewerkers de opleiding te laten volgen en de resultaten zijn zeer bemoedigend.

Daarmee willen zij een versnelling tot stand brengen in de verduurzaming van de eigen woning. Die versnelling moet bereikt worden door verduurzaming een integraal onderdeel te laten zijn van het hypotheekadvies. Daarmee wordt verduurzaming beter onder aandacht van de consument gebracht. En wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het bereiken van de doelstellingen van ‘Parijs’.

Om de energietransitie op gang te brengen is het heel belangrijk dat alle woningen zoveel mogelijk worden verduurzaamd. Die verduurzaming kost geld, maar kan ook geld opleveren. De energierekening gaat mogelijk naar beneden en het wooncomfort gaat er vaak op vooruit. Investeren in verduurzaming is een onderwerp dat bij uitstek aan de orde moet komen als een consument een nieuwe woning koopt of bijvoorbeeld zijn hypotheek oversluit.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle deelnemende geldverstrekkers, intermediairs en opleiders. Dit initiatief is mede tot stand gekomen door samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrijkrelaties.

 

Cor Antonides (Financieel Adviseur bij de Rabobank):

"Het adviesgesprek voor het afsluiten van een hypotheek is hét moment om na te denken over het verduurzamen van de eigen woning. Ik verneem dat veel van mijn klanten hun woning graag groener willen maken, maar dat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Daarom doe ik als Adviseur Duurzaam Wonen samen met mijn klanten de HuisScan. Ik laat ze zien welke energiebesparende maatregelen in hun specifieke geval mogelijk interessant zijn, ik geef een indicatie van de kosten van deze maatregelen en ik laat ze zien wat het ze oplevert: Extra wooncomfort en vaak lagere woonlasten door voordelige financieringsmogelijkheden, subsidies en lagere energielasten. Mijn klanten geven aan dit “duurzame advies” erg te waarderen en in veel gevallen besluiten ze meteen de eerste stappen te zetten richting het groener maken van hun woning!"