foto-adw

Adviseur duurzaam wonen

Financieel Adviseur Duurzaam Wonen

In 2023 heeft de SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur) het keurmerk Adviseur Duurzaam Wonen geïntroduceerd. De SEH vindt het, mede door de hoge energiekosten, een vanzelfsprekendheid om duurzaamheid met iedere klant te bespreken.

De officiële naam van het keurmerk is Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Door de toevoeging ‘financieel’ wil de SEH benadrukken dat de ADW geen adviseur is over verduurzamen, maar vooral over de financiering hiervan.

De rol van de hypotheekadviseur is cruciaal bij de verduurzaming van de woning. Immers, het ideale moment om investeren in verduurzaming aan de orde te laten komen is als de consument een nieuwe woning koopt of zijn hypotheek oversluit.

Veelal zijn consumenten gefocust op het rondkrijgen van de financiering en minder bezig met bijvoorbeeld duurzaamheid. Omdat er voor duurzaamheid geïnvesteerd moet worden is het gesprek over de financiering van de woning het moment om verduurzaming ter sprake te brengen. Vooral nu de energieprijzen enorm hoog zijn.

Om duurzaamheid verantwoord mee te nemen in de financiering, is het belangrijk dat de hypotheekadviseur goed weet wat er allemaal bij de verduurzaming van een woning komt kijken. Daarvoor is de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen ontwikkeld.